Na mapie gastronomicznej województwa małopolskiego niedawno pojawił się nowy punkt, który koniecznie powinni odwiedzić wielbiciele niecodziennych smaków i trunków. Mowa o Taproomie, mieszczącym się w Browarze Tenczynek leżącym nieopodal podkrakowskich Krzeszowic. Pub w swoim założeniu łączy ze sobą długą już tradycje browaru oraz nowoczesny koncept.

Warto wspomnieć, że dania przygotowane są z lokalnych produktów, np.pstrągi hodowane w okolicznej Dolinie Będkowskiej i Pstrągarni Rózin w Dubiu. Potrawy przykuwają uwagę ciekawą odsłoną, łącząc ze sobą przepisy kuchni polskiej, jak i europejskiej. W menu znajdą coś dla siebie zarówno wielbiciele potraw mięsnych jak i weganie. Tatar wołowy,  ziemniak Palikota, wege żur czy pstrąg a’la fish n chips to tylko niektóre z pozycji, które czekają na nas w lokalu.

Punktem, który zasługuje na szczególną uwagę, jest stojąca w centrum otwartej przestrzeni wysoka ceramiczna kolumna z kranami – czyli wymieniony w nazwie tap. Goście samodzielnie mogą nalać sobie z nich dowolną ilość alkoholu. Wybór jest trudny, ponieważ czekają na nas różne piwa, wódki czy okowity. Oczywiście są to alkohole produkowane w browarze. Aby móc korzystać z kranów, musimy na początku opłacić kartę magnetyczną, którą otrzymujemy zaraz po wejściu do restauracji.

Przez przeszkloną ścianę możemy zobaczyć alembiki i kadzie, gdzie będą przygotowywane destylowane alkohole. To rozwiązanie nadaje niesamowity klimat całemu miejscu, gdzie proces tworzenia mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Ważnym elementem całej przestrzeni Taproomu jest ceglana konstrukcja zabytkowego już browaru, która na potrzeby wystroju została odsłonięta. Stanowi to piękne nawiązanie do tradycji Browaru Tenczynek, która sięga już XVI wieku. W lokalu panuje przyjemne ciepłe światło, a w tle rozbrzmiewa łagodna dla ucha muzyka.

Jedno jest pewne, Taproom w Tenczynku jest miejscem, w którym współczesność przenika się z historią, gdzie można wygodnie rozsiąść się, zatapiając się w rozmowie, przy odkrywaniu niecodziennych smaków. Miejscem wartym odwiedzenia, na pewno nie jeden raz.

Autorka zdjęć i tekstu: Ewa Bandyk

Restauracje

Nasza strona internetowa używa plików „Cookies” w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Masz możliwość zmiany ustawień dotyczących plików „Cookies” w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dalsze informacje znajdują się w zakładce „Polityka prywatności”.