Góralska atmosfera, obyczaje oraz zachwycająca historia, która zaczęła się w XVIII wieku. Umieszczona na Podhalu oraz odrestaurowana przez prawdziwych górali Karcma u Borzanka, została utworzona wówczas jako zabytkowy Zajazd z wozownią, który następnie w latach 70' został przejęty przez Skarb Państwa, w celu utworzenia Regionalnego Muzeum Ziemi Nowotarskiej. Plany te jednak nie doszły do skutku, przez co w latach 90’ właściciel obecnej Karcmy, Michał Borzęcki, postarał się o odzyskanie Zajazdu. To właśnie wtedy, rozpoczęła się nowa odbudowa, która wpłynęła na otwarcie w 2003 roku najstarszego w Nowym Targu Zajazdu o nazwie Karcma u Borzanka.

Co serwuje szef kuchni?

Inicjatywą do stworzenia dań, wystroju i wnętrza była góralska tradycja. Karcma ceniona jest z podawania tradycyjnej kuchni polskiej. Poza niezwykłymi propozycjami menu, w Karcmie należy spróbować między innymi Polędwiczek w sosie z jabłkami i śliwkami według przepisu właściciela, Schabu z grilla pod oscypkiem, Baraniny w sosie własnym czy Gulaszu wołowego. Zajazd posiada także specjalność zakładu, którym jest nadzwyczajne podawane koryto góralskie, posiadające tradycyjne przysmaki. Lokal proponuje także  w menu  góralskie trunki, takie jak Herbaciany Grzaniec, czy Góralska Rozgrzewka.

Góralską atmosferę dopełnia wnętrze lokalu, w którym powieszone zostały starodawne  fotografie uwieczniające Zajazd za dawnych lat, masywne drewniane stoły, tradycyjne góralskie materiały oraz zdobienia. Aby tradycji stała się zadość, załoga restauracji obsługuje serwis w tradycyjnych strojach góralskich.

Poznaj prawdziwą gościnność!

Zaplanuj ważną dla Ciebie imprezę w miejscu pełnym ciepła i serdeczności. Obsługa Karcmy zadba o najważniejsze detale, a także o Twoich gości. Zaplanuj swoje wesele, chrzciny, komunię lub przyjęcie, gdzie możesz liczyć na okazałe menu oraz  pomoc w dekoracji  bądź wyborze kwiatów. Restauracja podczas imprez okolicznościowych zadba również o najmłodszych Gości, przygotowując między innymi płyty z dziecięcą muzyką lub przybory artystyczne.

Docenione umiejętności

Potrójnie uznana  jako Regionalna Karczma Małopolski i nagrodzona Medalem Pamiątkowym 650-lecia Nowego Targu. Karcma u Borzanka to wielokrotnie nagradzana restauracja, w kategorii zakład gastronomiczny. Kilkukrotnie pozyskiwane wyróżnienie zyskała, serwując szeroki i zróżnicowany asortyment  potraw i napojów, pamiętając o góralskich przepisach i smakach. Szczególne ordery przyznano za niebanalne potrawy  zakładu, takie jak Kwaśnica Góralska z żeberkiem wędzonym,  Jagnięcina Podhalańska czy Polędwiczki Wieprzowe z grilla według przepisu Babci Borzankowej.

Wyjątkowe miejsce na mapie Podhala

Odwiedzając Podhale to jeden z punktów na mapie, w którym z pewnością musisz się pojawić!  Poznaj prawdziwą gościnność górali oraz tradycyjne potrawy. Poczuj ten klimat, odwiedzając naszą wyjątkową Karcmę u Borzanka, zlokalizowaną w malowniczym Nowym Targu lub sprawdź naszą stronę i zapoznaj się z szeroką ofertą oraz znakomitym menu.

Link do strony

Restauracje

Nasza strona internetowa używa plików „Cookies” w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Masz możliwość zmiany ustawień dotyczących plików „Cookies” w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dalsze informacje znajdują się w zakładce „Polityka prywatności”.