Cebularz lubelski
Myśląc o tradycyjnych smakach Lubelszczyzny od razu przed oczami pojawia się charakterystyczny cebularz lubelski. Tak samo kochany jak i znienawidzony. W piątej odsłonie cyklu Polska Kulinarna przedstawimy krótką historię najpopularniejszego, lubelskiego produktu tradycyjnego oraz prosty przepis jak go wykonać ze składników, które praktycznie zawsze mamy w domu.
Historia cebularza jest mocno związana z kuchnią żydowską. Legenda głosi, że sam król Kazimierz Wielki jadł podpłomyki z cebulą w XIV wieku, a w pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku znajdziemy przepis na placek z cebulą. Pierwsze oficjalne wzmianki o cebularzu pojawiły się około XIX wieku i dotyczą receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie wśród lubelskich Żydów. Po II wojnie światowej bardzo szybko rozpowszechnił się on w całym regionie. Za jego sukcesem przemawia smak, prostota i taniość wykonania.
Obecnie w piekarniach znajdziemy cebularze, cebulaki, placki z cebulą – jednak tylko kilka piekarni w regionie posiada certyfikat pozwalający na sprzedaż pod oryginalną nazwą. W 2007 roku cebularz lubelski został wpisany na listę produktów tradycyjnych, a od 2014 roku jest już produktem regionalnym chronionym w całej Unii Europejskiej. Wpisanie produktu na listę określa, że powinien on mieć kształt okrągły, rozmiar w granicach 15-20 cm, kolor złocisty, swoisty cebulowy smak i zapach, a na powierzchni powinna znajdować się cebula z makiem.
Zwiedzając Lublin możemy uwzględnić w swoich planach wizytę w Muzeum Cebularza – tam poznamy historię, tradycyjny przepis, skosztujemy wyrobu oraz weźmiemy udział w warsztatach.
Tymczasem możemy spróbować przygotować cebularze sami w domu w kilku składników, które zwykle znajdują się w naszych kuchniach – to świetny pomysł na spędzenie popołudnia z dziećmi.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania ciasta:
Co będzie nam potrzebne do przygotowania farszu:
Dodatkowo do smarowania cebularzy przed pieczeniem przyda nam się 1 jajko lub trochę ciepłego mleka.
Jak przygotować cebularze:
Nasza strona internetowa używa plików „Cookies” w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Masz możliwość zmiany ustawień dotyczących plików „Cookies” w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dalsze informacje znajdują się w zakładce „Polityka prywatności”.