Najbardziej znanymi produktami rozsławiającymi Toruń są pierniki. Tradycja mówi, że nikt z odwiedzających miasto nie może z niego wyjechać bez uprzedniego skosztowania aromatycznego ciastka. Historia piernikarstwa sięga średniowiecza i trwa nieprzerwalnie do dziś.

W średniowieczu wyrobem pierników zajmowali się czeladnicy i cechy rzemieślnicze. W dawnych czasach pierniki wytwarzane były w kształtach herbów, karet, czy serc. W połowie XVIII wieku powstaje pierwsza fabryka pierników. W budynku dawnej fabryki w 2015 roku zostało otworzone Muzeum Toruńskiego Piernika, gdzie oprócz tradycyjnego zwiedzania prowadzone są między innymi warsztaty z wyrobu ciastek. 

Do wyrobu pierników potrzebne są mąka, miód i przyprawy korzenne. Można wyrabiać je w domu, jednak receptura, jak i proporcje oraz temperatura pieczenia są ściśle strzeżone od pokoleń toruńskich piernikarzy. Obecnie sprzedawane są w różnych kształtach i postaciach, mogą występować w czekoladzie, w lukrze lub bez polewy. Najsłynnejsze kształty, które przybierają :

  • Katarzynki,
  • Serca,
  • Całuski,
  • Flisaczki,
  • Kostki oblane czekoladą,
  • Uszatki.

Nabyć je można w sklepach w całej Polsce, jednak najbardziej smakują w Toruniu. Tam też w okolicach rynku i starego miasta znajduje się wiele sklepików i piekarni, gdzie już sam zapach zachęca do zakupu większej ilości. Piernik to wizytówka Torunia, jak i niezwykle miły dodatek na szlaku zwiedzania pięknego, gotyckiego miasta.

 

 

 

 

Turystyka

Nasza strona internetowa używa plików „Cookies” w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do Twoich potrzeb. Masz możliwość zmiany ustawień dotyczących plików „Cookies” w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Dalsze informacje znajdują się w zakładce „Polityka prywatności”.