Drukuj

Możliwość zjedzenia ciepłego posiłku w ciągu dnia to w wielu sytuacjach (w pracy, na wycieczce plenerowej) prawdziwe wyzwanie. Nie ma jednak sytuacji bez wyjścia. Warto zwrócić uwagę na termosy obiadowe. To w nich łatwo przechowuje się przygotowane danie. Ciepły gulasz czy chłodnik jak z lodówki są dzięki nim dostępne dla każdego i idealnie sprawdzą się w porze obiadowej, gdy jesteś poza domem.

Jak wygląda termos obiadowy?

Przypomina tradycyjny termos. Jest jednak niższy i szerszy. Taka forma umożliwia łatwe nakładanie posiłku do wewnątrz. Pojemnik czyści się szybko. Dzięki odpowiedniej szerokości otworu i szyjki danie z łatwością je się łyżką wprost z naczynia.

Zakrętkę termosu projektuje się tak, aby mogła pełnić funkcję miski. Jej odpowiednia szerokość i głębokość sprawia, że korzystamy z niej w sposób wygodny i łatwy. W wielu termosach w komplecie znajduje się łyżka lub widelec. Mogą być składane, dzięki czemu nie zajmują dodatkowego miejsca i łatwo je spakować.

Termosy obiadowe mają proste kształty. Większość ma dzięki temu nowoczesny wygląd. Taki termos wygodnie przenosić czy schować w codziennej torbie.

Skuteczność dostępnych na rynku termosów podnosi wiele zastosowanych w nich udogodnień. Podwójne ścianki naczynia czy podwójne nakrętki to gwarancja dłuższego utrzymania właściwej temperatury. Zabezpieczenia odpowietrzające chronią użytkownika przed poparzeniem gorącym powietrzem przy otwieraniu termosu. Powłoka antypoślizgowa, którą pokrywa się powierzchnię zewnętrzną, zabezpiecza przed wypuszczeniem termosu z rąk.

Z czego wykonany jest termos?

Wiele termosów tworzy się ze stali nierdzewnej. Do zabezpieczenia przed utratą ciepła stosuje się też korek (przy zamknięciach i zakrętkach). Wybór odpowiedniego modelu warto dostosować do własnych potrzeb i stylu życia. Termosy ze szklanym wnętrzem utrzymują temperaturę naprawdę długo. Są lżejsze od modeli ze stali nierdzewnej, ale delikatne. Łatwo ulegają uszkodzeniu, dlatego trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie.

Termosy z plastiku i tworzywa sztucznego są lekkie i dość wytrzymałe. Temperatura nie utrzymuje się w nich tak długo jak w termosach szklanych czy stalowych.

Stal nierdzewna to materiał bardzo często stosowany w termosach obiadowych. Zalety materiału to utrzymywanie temperatury i największa wytrzymałość na uszkodzenia. Stalowe termosy są jednak cięższe od pozostałych.

Kiedy termos obiadowy jest najlepszym rozwiązaniem?

W wielu codziennych sytuacjach. Dają możliwość zjedzenia ciepłego posiłku nawet w czasie krótkiej przerwy. Termos umożliwia bezpieczne przechowywanie dań, utrzymuje ich świeżość i smak do kilkunastu godzin. Termosy obiadowe są ogromnym udogodnieniem dla osób na diecie. Zabranie ze sobą dania, które służy naszemu zdrowiu, to najlepszy przejaw dbania o siebie.

Osoby o oryginalnych upodobaniach kulinarnych nie muszą odmawiać sobie ulubionych smaków, gdziekolwiek są. Wyjazd w daleką trasę, piesza wycieczka w góry, przywiezienie ukochanej osobie wymarzonej porcji lodów z innego miasta to kolejne możliwości tego sprzętu. Żal nie skorzystać.