Drukuj

Przed Tobą długa jazda samochodem, pociągiem lub innym środkiem transportu i zastanawiasz się, jak zorganizować kwestię jedzenia w podróży? Zatrzymywanie się na trasie lub wizyta w wagonie restauracyjnym często kończy się jedzeniem niezbyt zdrowych posiłków. Zamiast gotowych dań kupionych na szybko, pomyśl nad wcześniejszym przygotowaniem jedzenia na podróż. W wygodnym i sprawnym przyrządzaniu posiłków pomoże Ci krajalnica!

Krajalnica do chleba, warzyw i mięsa – jak za jej pomocą przygotować jedzenie na podróż?

Z tekstu dowiesz się:

Jakie jedzenie najlepiej sprawdzi się w podróży? Takie, które możesz szybko wyciągnąć z torby, podzielić na mniejsze i wygodne do chwycenia ręką części. Dodatkowo jedzenie nie powinno się zbytnio kruszyć (zwłaszcza, jeśli zamierzasz jeść w trakcie jazdy) ani grozić rozlaniem. Najwygodniejsze w podróży są więc wszystkie posiłki, które możesz jeść ręką i nie potrzebujesz do ich spożywania dodatkowych sztućców. Co więc najlepiej sprawdzi się w podróży? Oczywiście kanapki! Krajalnice ułatwią Ci szybkie ich skomponowanie przed trasą. Razem z marką Zelmer podpowiadamy, dlaczego warto ich używać.

Ostatnie godziny przed podróżą, zwłaszcza jeśli zostawiasz pakowanie na ostatnią chwilę, są zazwyczaj bardzo intensywne. Sprawdzanie ostatnich rzeczy, myślenie nad trasą podróży, a w przypadku jazdy z dziećmi – planowanie postojów oraz atrakcji. Czas na przygotowanie posiłku jest więc bardzo ograniczony. Nie musisz spędzać na przygotowaniu prowiantu wielu godzin, wystarczy, że zrobisz dla każdego uczestnika wycieczki zestaw kanapek.

W jaki sposób przydatna może się tu okazać krajalnica? Przede wszystkim dzięki krajalnicy pokroisz:

Kanapki jako idealne jedzenie w podróży – 3 szybkie pomysły

Masz mało czasu, aby przygotować jedzenie na wyjazd? Zamiast kupować posiłek w trasie, zrób szybko zestaw kanapek. Pomoże Ci w tym krajalnica.

Wiesz już, że krajalnica pozwoli Ci szybko pokroić składniki na kanapki. Nie masz jednak pomysłu, jak skomponować idealny prowiant? Mamy dla Ciebie 3 propozycje.

 

 

To chyba najbardziej znany rodzaj kanapek. Podziel pieczywo na kromki, posmaruj je masłem (lub ulubionym serkiem topionym). Na jednej kromce ułóż szynkę, ser i ulubione warzywa. Całość przykryj drugą kromką.

 

 

Nie jesz mięsa albo po prostu nie masz ochoty na wędlinę? W takim wypadku możesz posmarować kanapki pastą z roślin strączkowych (np. hummusem). Zwróć tylko uwagę, aby nie przesadzić z ilością pasty. Zbyt duża ilość tego produktu sprawi, że w trakcie jedzenia smarowidło wydostanie się z kanapki. Do kanapki możesz także włożyć awokado.

 

 

Ostatnia propozycja to rozwiązanie idealne dla miłośników tostów i wszystkiego, co zapiekane. Zjedzenie ciepłego tostu w trakcie drogi może być bardzo trudne, jednak podgrzane wcześniej pieczywo z serem również może być świetną przekąską. Jeśli masz w domu toster lub opiekacz, włóż do niego pokrojone kromki chleba z serem i wędliną. Aby przygotować minipizzę na słodko, ułóż na podgrzanej kanapce cząstkę ananasa.

Krajalnica do chleba, dzięki której przygotujesz jedzenie na wyjazd

Przygotowanie jedzenia na podróż może być bardzo prostym i szybkim zadaniem! Wystarczy tylko mieć pod ręką kilka składników na kanapki oraz urządzenie, które pomoże Ci błyskawicznie podzielić wszystko na plastry. Takim sprzętem jest właśnie krajalnica Zelmer.