Drukuj

Tatarzy są ludem koczowniczym i widać to w ich kuchni. Smaki i potrawy inspirowane są kuchnią rosyjską, turecką, kaukaską, a nawet chińską. O kuchni tatarskiej można powiedzieć 3 rzeczy: jest pyszna, kaloryczna i... mięsna.

Polscy Tatarzy zamieszkują Podlasie i właśnie tam znajdziemy najwięcej miejsc oferujących kuchnię tatarską. Wszystkie z nich mają jedną wspólną cechę – znajdziemy tam mnóstwo rodzajów mięsa. Wołowina, cielęcina, drób, gęsina, jagnięcina, baranina – wszystko oprócz wieprzowiny. Dlaczego? Ponieważ Tatarzy to lód islamski, więc nie korzystają z tego rodzaju mięsa. Ich potrawy składają się z prostych składników, chętnie korzystają z nabiału oraz potraw mącznych. Tatarom zawdzięczamy kaszę gryczaną, którą rozpowszechnili w XIII wieku. Wiele dań kuchni jest jednogarnkowych, co nie dziwi biorąc pod uwagę brak naczyń i warunków podczas gotowania na stepach. Do takich potraw należą pilaw, kryszonka i shavla.

Jedną z najbardziej popularnych potraw tatarskich jest pierekaczewnik. Pod tą skomplikowaną nazwą, kryje się równie skomplikowane w wykonaniu danie. Pierekaczewnik można opisać jako wielowarstwowe, zapiekane ciasto z nadzieniem. Jest ono zazwyczaj mięsne, chociaż można spotkać też wersję na słodko. Ciasto z zawartością żółtek jest rozwałkowywane, smarowane masłem, przekładane nadzieniem, zawijane w rulon i uformowane w kształt przypominający ślimaka.

Tatarzy kochają pierogi, dlatego pojawiają się one w ich kuchni w wielu formach. Narodową potrawą Tatarów są kołduny tatarskie – małe pierogi nadziewane wołowiną lub baraniną. Banash to pierogi, w których oprócz mięsa (jagnięciny) znalazło się też trochę warzyw. Ci miłośnicy mięsa mają też pierogi wegetariańskie – kartoflaniki składają się tylko z ziemniaków, jajka i cebuli, ale są równie pyszne, jak pierogi mięsne.

Kuchnię Podlasia najlepiej poznać w Kruszynianach. Ta mała miejscowość letniskowa oferuje pyszną kuchnię tatarską. A co zrobić, kiedy pochłoniemy już maksymalną ilość pierogów i mięsa? Oczywiście udać się na spacer! Podlasie oferuje wiele pięknych tras – najlepsza znajdziemy oczywiście w Puszczy Białowieskiej. Te pradawne lasy wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO zachwycą każdego, niezależnie od wieku. Jeśli wolimy klimaty miejskie, to trzeba odwiedzić Hajnówkę. Znajdziemy tu niesamowite kościoły, a do największych atrakcji należą Park Miniatur Zabytków Podlasia i przejażdżka kolejką wąskotorową do jeziora Topiło.

Autorka tekstu - Joanna Choma