Drukuj

W sobotę poprzedzającą Niedzielę Wielkanocną, wszyscy związani z obecną od stuleci tradycją chrześcijańską, uczestniczą w poświęceniu pokarmów. Kościoły wypełniają się wiernymi, którzy wspólnie odmawiają modlitwę oraz przynoszą koszyki ze święconką – potrawami wielkanocnymi. Zwyczaj ten narodził się w VIII wieku, Polacy przejęli go dużo później, bo dopiero XIV wieku. W tym roku, w związku z aktualnie panującą epidemia,  nie będzie możliwości, jak co roku święcić pokarmów w kościołach. Zamiast tego duchowni, zalecają obrzęd błogosławieństwa koszyka w domu przed śniadaniem wielkanocnym.

Co należy włożyć do tradycyjnego koszyka wielkanocnego? W różnych rejonach Polski koszyk wygląda nieco inaczej, są jednak podstawowe produkty, które zawsze, niezależnie od regionu powinny znaleźć się w koszyku. Wszystko co znajdzie się na świątecznych stołach ma znaczenie symboliczne. Pierwszym ważnym symbolem w naszej święcące jest liczba siedem, która jest liczbą pełni i świętości – tyle właśnie produktów  powinno znaleźć się w koszyku.

1. Jajko – nikt z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez jajek, pisanek i kraszanek, ale nie każdy z nas wie, że jajko to symbol zwycięstwa nad śmiercią, zmartwychwstania, odradzającego się życia. Dawniej jajka zdobiono za pomocą wywaru z łupin cebuli.

2. Chleb – jest symbolem ciała Chrystusa. Gwarantuje pomyślność oraz dobrobyt.

3. Chrzan – dawniej święcono korzeń chrzanu, dziś zastąpił go starty chrzan. Symbolizuje siłę, krzepę i ma nam przynieść dobre zdrowie.

4. Sól, lub pieprz i sól –  sól to symbol więzi między ludźmi a Bogiem, oczyszczenie. Ma moc odstraszania od zła oraz chroni przed zepsuciem.

5. Wędliny – symbolizują płodność, dostatek i zdrowie i mają także to zapewnić, po okresie postu.

6. Ser – symbolizuje on przyjaźń między siłami przyrody, zwierzętami domowymi a człowiekiem. Zapewnia rozwój i zdrowie stada domowego.

7. Ciasto – coś na co na pewno czekają wszyscy poszczący. Symbolizuje słodycz  i radość.  Najlepiej, żeby ciasto było w formie drożdżowej baby, domowego wypieku, jest wtedy znakiem umiejętności, doskonałości gospodyni. Dawniej, zamiast ciasta, do koszyka wkładano produkty takie jak mleko i miód.

Ponadto pamiętajmy o baranku – symbolu zwycięstwa nad śmiercią. Pojawia się on w formie chleba, masła lub cukru. Koszyk zdobimy gałązkami bukszpanu a pokarm przykrywamy białą serwetką. Pamiętajmy, pokarmy, które święcimy,  zapewnią nam  przez cały rok płodność, obfitość, zdrowie oraz dostatek.

 

Autorka tekstu - Ewa Bandyk

Fot. pixabay.com