Drukuj

Podobnie jak każdy region Polski, również Kraków, miasto królewskie ma swoje tradycje kulinarne. Do potraw charakterystycznych dla dawnej stolicy polski należą między innymi krakowska maczanka, małdrzyki, flaczki czy kaczka po krakowsku. Wiele tych potraw. Ciężko, żeby było inaczej skoro to właśnie w Krakowie istnieje jednak z najsłynniejszych polskich restauracji – Wierzynek, która nazwę wzięła od nazwiska krakowskiego kupca, Mikołaja Wierzynka. To właśnie on w 1364 roku wyprawił ucztę, na której gościły liczne koronowane głowy z całej Europy.aba6e3ae 1ccc 4eaa bd90 6b0e55722637

Jednak prawdziwym bohaterem krakowskiej gastronomii jest niepozorny obwarzanek. To rodzaj pieczywa mający kształt pierścienia o średnicy około 15 centymetrów. Jego historia sięga XIV wieku, a początkowo wypiekany był tylko w wielkim poście i tylko przez krakowskich piekarzy. Uchwalono nawet przepis regulujący, kto i w jakim miejscu mógł zajmować się sprzedażą obwarzanków. Z czasem prawo dotyczące wypieku i sprzedaży tego rodzaju pieczywa przestało być tak restrykcyjne. Dzisiaj kupić je można na każdym kroku, zdecydowanie częściej w ulicznej budce niż w piekarni. Dostępne są też w różnych wersjach smakowych – z solą, sezamem, makiem czy siemieniem lnianym. Niemniej receptura pozostałą ta sama. Ciasto nadal przygotowywane jest z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, soli i wody. A sam obwarzanek wpisany na listę dziedzictwa narodowego, to symbol Krakowa. Nie wypada odwiedzić gród Kraka i nie go nie skosztować.

Autorka zdjęć i tekstu - Bogusława Bandyk